Heti kun pysähdytään filosofoimaan ja pohtimaan, elämä jatkaa liikuntaansa ja hetken todellisuus on menetetty

perjantai 29. huhtikuuta 2011

Energiaa se on stagnaattinenkin energia


Johtuneeko uudesta uimaharrastuksesta ja venyttelyn vähyydestä, vai liekö joku asia vaivannut minua, mutta huomasin olleeni viime aikoina kireänä. Fyysisesti. Eli myös henkisesti. Vai johtuneeko molemmista alussa mainituista. Oli miten oli, voiton puolella ollaan edelleen aina kun kireydestä tulee tietoiseksi - winning! Kolmisenkymmentä ensimmäistä vuotta menikin niin että olin kroonisesti kankea havaitsematta sitä.

Jännitysten tiedostamista seurasi toinen havainto: ne jähmettyvät lihaksiin paikoilleen itseäänruokkivan kehän seurauksena. Mentaalinen feedback-ilmiö: Yksi ego antaa palautetta toiselle, joka ottaa sen moitteena, ryhtyy puolustuskannalle ja syyttää varautuneisuudestaan ensimmäistä, joka teeskentelee kuin mitään ei olisikaan.

Käsi ylös joka haluaa olla kiree ja jäykkis! Ei ketään. Käsi ylös joka haluaa olla kaikkien mielestä rento ja nasta tyyppi! Jokainen. Minulla tämä näyttää aiheuttavan tiettyjä sisäisiä palautekehiä. Olen esimerkiksi kevyesti stressaantunut kun jokin asia elämässä ei ole kohdallaan. Stressi aiheuttaa jo itsessään pieniä lihasjännityksiä. Hengitys muuttuu huomaamatta rajoittuneemmaksi koska siten saa tukahdutettua pienet jännitykset huomaamattomiin. En tiedosta niitä, mutta jotekin aistin että en ole rento. Mutta minä haluan olla rento! En halua olla kireä, joten toinen osa minusta ei pidä siitä mitä yksi osa minua on. Jäykkis aistii että hän ei ole haluttua seuraa, mikä aiheuttaa entistä enemmän kitkaa ja jännistystä. Josta se Haluaa-Olla-Rento ei pidä, ja niin edelleen. Se alkaa teeskennellä että Jäykkistä ei olekaan ja tekeytyy rennoksi, mutta sisäsyntyinen rentous ei tule tekemällä – ei vaikka tekisi rentoutusharjoituksia, jos niiden ideana on tehdä itsensä rennoksi ja työstää pahat jännitykset pois. Rentous ei tule tekemisestä vaan olemisesta.

Jos totuus on se että kropassa on jännityksiä, niin ollaan sitten jännityksissä oikein luvan kanssa! Ihan täysillä ja ilon kautta. On erikoista huomata kuinka mielipiteet omista jännityksistä saattavat muuttua kun antaa niiden tuntua täysillä. Se voi vaatia sen verran sisäavaruudessa leijumista että rauhoittaa tilanteen, käy pitkäkseen ja suuntaa huomion hengitykseen ja kehoon. Siitä huomio laajenee vähitellen kaikkiin tuntemuksiin, olivatpa ne fyysisiä, emotionaalisia tai energeettisiä. Siinä vaiheessa kun tuntee koko kehonsa päästä varpaisiin, ja tuntee kaiken sen kihelmöinnin joka tuntuu joka neliösentillä ja sisuksissakin, voi sanoa tuntevansa kehon energian. Joissain osissa kehoa se saattaa tuntua edelleen epämukavalta, kuten nyt minulla hartioissa ja kyynärvarsissa, ja ne ovat niitä joita kutsun jännityksiksi.

Otetaanpa selvää. "Jännitykset" on lopulta vain sana jolla on negatiivinen kaiku, joten jätetään sanat sikseen ja kokeillaan miltä ne tuntuvat. Huomaan että en pidä niistä, joten voin pistää vastustamisen merkille ja antaa senkin tuntua osana kokonaisuutta. Ja katso, jännitykset alkavat tuntua energialta joka vain on pois luonnollisesta tilastaan: virtaavasta. Se ei virtaa koska olen itse jähmettänyt sen paikalleen vastustamalla (tiedostamattani) yhtä sun toista vanhaa tai tämänhetkistä kokemustani. Mutta nyt kun huomioni on suuntautunut tehokkaasti sisäänpäin huomaan miten paljon energiaa onkaan. Meikäläinen on täynnä energiaa! Suunnattomasti! Tästedes asetan aikomuksen tuntea sen mahdollisimman kokonaisvaltaisesti, tuntuipa se miltä hyvänsä. Katsotaan kuinka rento jäykkis tai kireästi rela sitä voi ihminen olla!




3 kommenttia:

  1. Olenkin jo tainnut ylistää tapaasi kirjoittaa, mutta halusin vain mainita, että olen samaa mieltä edelleen ;)
    Se on jännä juttu se vastustaminen. Kun sen hiffaa, elämä on vaan niin paljon helpompaa ja mielekkäämpää. Itselläni meni jonkin aikaa, että ymmärsin, että oikeaa, väärää, hyvää ja pahaa tunnetta ei ole olemassakaan. Aika mullistava juttu todella tietää se. Opetettaispa näitä juttuja kouluissa jo. Poistaisi varmasti kärsimystä jonkin verran.

    VastaaPoista
  2. Heh, kiitos! Joo, ja mun piti matkustaa Uuteen-Seelantiin asti että törmäsin johonkuhun joka väänsi sen mulle rautalangasta. Vastustamista on kyllä pysynyt matkassa koska mä oon aina ollut superraskaan sarjan vastustaja, mutta jostain syystä sen tiedostaminen on on nyt lisääntynyt ja vastustaminen näin ollen vähentynyt. Helpommalta ja mielekkäämmältä tuntuu, kyllä... Aiheesta toiseen, mitenköhän saataisiin läpi sen eckharttollejen ja davidlynchien esityksen siitä että kouluissa opetettaisiin meditaatiota kaikille ekalta luokalta alkaen? Hesarissa oli Suomen Akatemian rahoittaman intuitiotutkimusprojektin(!!!) tutkijoiden kirjoitus siitä että intuition käyttöä pitäisi opettaa koulussa, ja innovatiivisuutta on peräänkuulutettu puoli vuosikymmentä, joten meditaation opetuksen luulisi olevan kohta läpihuutojuttu, heh. Jättää vain kertomatta että lapset saattavat sen seurauksena kiinnostua enemmän elämästä kuin innovoinnista valtiontalouden hyväksi. ;-)

    VastaaPoista
  3. Kampanja pystyyn? Lisää infoa kouluihin? Suoria yhteydenottoja? Vuoden tai lukukauden kokeilut kouluun? Olispa proggista kerrakseen :)

    VastaaPoista